Een bedrijf beginnen in Noorwegen

Als je vanuit Nederland of Belgie komt en een bedrijf in Noorwegen wilt starten is dat relatief eenvoudig. De Noren en Nederlanders hebben veel gemeen en doen al eeuwenlang zaken met elkaar. In dit artikel gaan we nader in op waar je op moet letten als je een bedrijf wilt beginnen in Noorwegen.

Hoewel Noorwegen geen lid is van de EU, is het wel onderdeel van de Europese Economische Ruimte (EER). Hierdoor heb je als EU-burger vrijwel volledig dezelfde rechten als je in een ander EU-land zou hebben. Noorwegen is aangesloten op de Europese interne markt, waardoor goederen, diensten, personen en kapitaal zonder belemmeringen over de grens bewegen. De enige uitzonderingen zijn de import en export van landbouwproducten en visserij. Dit gaat dan om de landbouw- of visserijproducten zelf, niet om bijvoorbeeld technologie die gebruikt wordt in deze sectoren.

Je eigen bedrijf starten in Noorwegen?

Stel ons je vragen of vraag direct een offerte aan voor allerlei zakelijke diensten. We helpen je graag je plannen in Noorwegen te verwezenlijken!

 

 

Waarom zakendoen in Noorwegen?

Noorwegen is een modern land, wat in veel opzichte veel lijkt op Nederland. Dit maakt het voor Nederlanders een aantrekkelijk land om een bedrijf te starten. Wat zijn volgens ons de beste redenen waarom Noorwegen de bestemming zou moeten zijn voor jouw bedrijf?

  • Noorwegen is zeer welvarend land. Hoewel het land een kleine bevolking heeft is deze zeer koopkrachtig. Van steden als Oslo en Trondheim tot de uitgestrekte wildernis van Noord-Noorwegen.
  • Het oprichten van een bedrijf is eenvoudig vergeleken met andere Europese landen.
  • Relatief gezien heeft Noorwegen lagere belastingen dan de andere Scandinavische landen, zowel voor bedrijven als individuen ligt de belastingdruk relatief laag.
  • Noorwegen is een onafhankelijk en stabiel. Met een eigen degelijke munt en geen onderdeel van de EU, maar wel alle voordelen die de EU biedt en toegang tot de Europese interne markt via het EEA-handelsakkoord.
  • De Noorse levensstandaard ligt zeer hoog. Noren worden als zeer relaxed en informeel ervaren. Verder is de gezondheidszorg zo goed als gratis en zijn alle andere openbare voorzieningen van hoog niveau.
  • Noren spreken uitstekend engels. Veel publieke informatie voor bedrijven is ook beschikbaar in het engels.
gdp per capita PPS EU
Noorwegen heeft een van de hoogste BNP per capita van Europa (aangepast voor koopkracht)

Welke Noorse rechtsvormen zijn er?

Om je bedrijf succesvol te starten die je een juridische entiteit op te richten. Hierbij heb je de volgende mogelijkheden:

AS (kort voor Aksjeselskap). Dit is hetzelfde als een BV in Nederland. Deze entiteit is in Noorwegen zeer aantrekkelijk.

NUF (in het Noors: Norskregistrert utenlandsk foretak). Dit is een Noorse vestiging (branch office) van een buitenlandse onderneming. Hierdoor alleen geschikt voor bestaande ondernemingen buiten Noorwegen.

ENK (kort voor Enkeltpersonsforetak). Vergelijkbaar met de Nederlandse eenmanszaak. Simpel op te zetten, maar alleen geschikt voor zeer kleine ondernemingen.

ANS/DA. Deze twee typen zijn min of meer vergelijkbaar met de vennootschap onder firma (VOF) en maatschap in Nederland. Deze ondernemingsvormen zijn relatief zeldzaam.

Verder is er nog een aantal entiteiten die voor de meeste startups en MKB-bedrijven niet relevant is, zoals de ASA die we kunnen vergelijken met de Nederlandse NV.

EU Population with tertiary education
Percentage van de bevolking met hogere opleiding. Noorwegen staat in de top.

Welke Noorse entiteit is het beste voor mij?

In de praktijk zien wij dat de AS de meest logische optie is voor Nederlandse of Belgische MKB-bedrijven die naar Noorwegen willen uitbreiden. Ook er meer dan een aandeelhouder betrokken is, wordt er meestal voor de AS gekozen.

De NUF is in beperkte gevallen geschikt voor buitenlandse bedrijven die zich niet permanent in Noorwegen vestigen.

De ENK, eenmanszaak, kan handig zijn als het gaat om een zeer klein bedrijf. Hoewel de eenmanszaak in Nederland voor sommige ondenemers interessanter kan zijn dan de BV, zit dat in Noorwegen anders. Er zitten namelijk geen belastingvoordelen aan een eenmanszaak zoals we in Nederland de startersaftrek, zelfstandigenaftrek en MKB-winstvrijstelling kennen. De ENK kan wel voordelig zijn als je zeer lage winst hebt. Daarnaast zijn de kosten voor de boekhouding en registratie lager dan bij een AS.

Tenslotte zijn er gevallen waarin je niet een bedrijf hoeft op te richten, maar een BTW vertegenwoordiger voldoende is voor een buitenlands bedrijf. Voor een Nederlands bedrijf dat zaken doet is dit niet verplicht aangezien Nederland in de EU zit. Het kan alsnog handig zijn om een vertegenwoordiger aan te stellen om je btw-aangifte in Noorwegen te regelen. Neem contact op voor meer informatie.

alesund norway

Belastingen in Noorwegen

Het belastingstelsel in Noorwegen lijkt behoorlijk veel op het Nederlandse en Belgische.

Winstbelasting in Noorwegen

Als je een AS hebt betaal je winstbelasting over de belastbare wist. Die winstbelasting is in Noorwegen 22 procent. Dit ligt onder het gemiddelde in Europa.

CountryCorporate Income Tax RatePatent Box Regime (R&D rate)
Germany30% on average. Combination of federal and municipal tax.-
United Kingdom25%10%
France25.8%10%
Italy28% approximately, based on national and regional taxes-
Spain25%10%
Portugal21%3.15%
Ireland12.5%6.25%
Netherlands19 - 25,8%9%
Belgium25%3.75%
Sweden20.6%-
Norway22%-
Denmark22%-
Finland20%-
Estonia20%-
Latvia20%-
Lithuania5 - 15%5%
Poland9-19%5%

Inkomstenbelasting in Noorwegen

Over salaris uit de AS betaalt de werknemer inkomstenbelasting. Als je een ENK betaal je inkomstenbelasting over alles wat je hebt verdient, na aftrek van alle kosten. Afhankelijk van je inkomsten kan dit voordelig zijn, maar als je wat hogere winsten verwacht, betaal je in de EK meer belasting.

Personal income taxTaxable incomeTax rate
22% municipal and national tax, plus:1. Income up to NOK 190,3490
2. Income between NOK NOK 190,350 – 267,8991.7%
3. Income between NOK 267,900 – 643,7994%
4. Income between NOK 643,800 – 969,19913.4% (residents of Finnmark and Nord-Troms 11.4%)
5. Income between NOK 969 200 – 1 999 99916.4%
Income over NOK 2,000,00017.4%

Hier bovenop betaal je als werknemer meestal een bijdrage voor de sociale zekerheid van circa 11 procent.

Dividendbelasting in Noorwegen

Verder is voor de AS met name de dividendbelasting nog relevant. Het uitkeren van dividend aan een aandeelhouder die een natuurlijk persoon is, ligt op +/- 37 procent. Als je directeur-grootaandeelhouder bent loont het dus meestal om een behoorlijk hoog salaris uit te keren voordat je begint met uitkeren van dividend.

Het uitkeren van dividend van een dochteronderneming aan een holding AS is zo goed als belastingvrij. Lees hier meer over de AS holdingstructuur.

Boekhouden in Noorwegen

De regels rondom administratie zijn redelijk vergelijkbaar met de Nederlandse.

Ten eerste dien je een geordende boekhouding te onderhouden. Dit kun je helemaal of deels zelf doen of in zijn geheel uitbesteden aan een boekhouder of accountant. De meest bekende accountingprogramma’s voor kleine en middelgrote bedrijven zijn Visma eAccountingTripletex en PowerOffice Go.

Als je mensen in dienst hebt loopt de hoeveelheid administratie in Noorwegen snel op. Het is daarom aan te raden dit (grotendeels) uit te besteden bij een administratiekantoor in Noorwegen. Bekijk deze pagina voor meer informatie over prijzen en accountingdiensten in Noorwegen

Zakelijke kansen in Noorwegen

Sinds de jaren '70 van de vorige eeuw is een groot deel van de economie van Noorwegen direct of indirect verbonden met olie- en gaswinning. Recente periodes met lage olieprijzen lieten zien hoezeer Noorwegen afhankelijk is van olie. Mede daardoor is Noorwegen op zoek naar nieuwe inkomstenbronnen. Hierbij wordt vaak gekeken naar ondernemingen die zich bezighouden met groene en duurzame activiteiten. Lees hier een blogpost die we eerder schreven over deze zogenaamde Green Shift.

Groeisectoren in Noorwegen

Noorwegen probeert dus op allerlei manieren de economie om te vormen en een alternatief voor de olie-economie te vinden. Dit biedt kansen voor ondernemers. Dit is ook heel zichtbaar in de groeiende startup community in Noorwegen.

In onze gids vind je nog veel meer informatie over zaken doen in Noorwegen (in het engels).

De ambassade in Oslo heeft ook een aantal rapporten geschreven speciaal gericht op Nederlandse bedrijven die zaken willen doen in Noorwegen.

Tenslotte is het Regional Business Development Team Nordics - Baltics nog een interessante overheidspartij die ondernemers kan helpen met doorontwikkeling in Noorwegen en de overige Noordse landen.

Handel tussen Nederland en Noorwegen

Een relatief groot deel van de buitenlandse investeringen in Noorwegen komt uit Nederland. Verder hebben veel interationale bedrijven een regionaal hoofdkantoor in Nederland. Hiervandaan worden investeringen in Noorwegen gedaan.

Aan de andere kant is Nederland de op twee na grootste exportmarkt van Noorwegen. De handelsrelatie tussen de twee landen gaat eeuwen terug. Een vergelijkbare cultuur, commerciële instelling en wederzijds vertrouwen hebben hun handelsrelatie doen bloeien.

Verhuizing van Nederland naar Noorwegen - Belasting voor ondernemers

Wanneer je persoonlijk verhuist van Nederland naar Noorwegen en je een bestaande onderneming in Nederland hebt is het volgende relevant voor jou.

De belangrijkste vraag is dan: wat zijn de fiscale gevolgen van de emigratie en wat zijn de fiscale mogelijkheden om mogelijke (toekomstige) Nederlandse belastingheffingen te omzeilen?

Allereerst, als je in Noorwegen heeft, heft de Noorse belastingdienst belasting over je wereldwijde inkomen. Precies zoals dat in Nederland ook werkt. Dus in principe geldt: als je inkomen buitenland genereert, terwijl je in Noorwegen woont, wordt je daar in Noorwegen op belast.

Eenmanszaak of VOF in Nederland blijft actief

Belastingverdragen tussen landen kunnen lastige situaties voorkomen. Als je onderneming gewoon in Nederland gevestigd, maar jijzelf verhuist, wordt de winst uit onderneming op grond van het belastingverdrag tussen Nederland en Noorwegen aan Nederland toegewezen. Voor de belasting in Noorwegen over deze winst zal een vrijstelling worden verleend op grond van dat Verdrag.

Als je emigreert terwijl je nog een eenmanszaak hebt of vennoot bent in een VOF in Nederland verandert er fiscaal dus normaal gesproken niet veel.

BV in Nederland blijft actief

Bij het bovenstaande moet worden opgemerkt dat de eenmanszaak of vof eigenlijk niet echt bedoeld is voor personen die in het buitenland woonachtig zijn. In zulke gevallen is het vaak beter de eenmanszaak of vof in te brengen in een BV. Vervolgens kun je vanuit het buitenland in dienst gaan van die BV. Een vaak logischer alternatief is om in dit geval in Noorwegen een AS op te richten die de aandelen houdt in de Nederlandse BV. Vervolgens kun je in dienst gaan bij je eigen Noorse AS. Hier bouw je vervolgens sociale zekerheidsrechten en pensioen op.

Let op: Fiscale hoofdregel bij emigratie is dat de Belastingdienst voor onder andere aanmerkelijk belangaandelen (minimaal 5% aandeel in een BV) een zogenaamde conserverende aanslag op kan leggen. Wanneer je verhuist naar het buitenland en een aandeel in een BV bezit is het van belang dat je je verdiept in de conserverende aanslag.

Vennootschapsbelasting

Een BV die naar Nederlands recht is opgericht valt daardoor onder de Nederlandse vennootschapsbelasting zelfs als de feitelijke leiding in Noorwegen is gevestigd. Winsten die je in de Nederlandse BV maakt worden dus belast met Nederlandse winstbelasting, zie hieronder.

Profit20232024
SME tariff19% (up to €200.000)19% (up to €200.000)
Standard tariff25,8% (profits exceeding €200.000)25,8% (profits exceeding €200.000)
Innovation Box9% on profits derived from qualifying innovative activities9% on profits derived from qualifying innovative activities

BV wordt onderdeel van Noorse AS

Ook blijven in de huidige structuur de regels van de deelnemingsvrijstelling gelden. Bij het overhevelen van het belang in een Nederlandse BV aan een Noorse (holding) AS is de deelnemingsvrijstelling van toepassing. Formeel is Noorwegen geen lid van de EU en is de EU moeder-dochterrichtlijn ten aanzien van deelnemingswinsten niet van toepassing maar de regeling is verdragsmatig uitgebreid naar Noorwegen (en IJsland).

Dividendbelasting

Op grond van het belastingverdrag Nederland-Noorwegen is uitkering van dividend door een Nederlandse vennootschap aan een in Noorwegen gevestigde vennootschap vrijgesteld van inhouding van dividendbelasting indien de Noorse vennootschap tenminste 10% van het aandelenkapitaal in de Nederlandse vennootschap bezit.

Dutch BV owned by a foreign company

Find an international tax expert

Browse our network of international tax experts to give you custom advice.

Checklist oprichten AS in Noorwegen

Private Limited Company (AS)Partner
Founding
Company Incorporation✔ RequiredAdvisor
Share capital deposit✔ RequiredBank
Registration
Company registration✔ Required
VAT/MVA registration✔ Required (if revenue NOK50.000 > )Tax advisor
Apply for D-number✔ RequiredRelocation specialist
Contracts & Compliance
Shareholders' agreement★ Recommended (if more than 1 shareholder)Lawyer
Current account agreementOptionalLawyer
Management agreementOptionalLawyer
Employment contractOptionalLawyer
GDPR agreements★ RecommendedLawyer
Tax & Accounting
VAT return filing✔ Required (if subject to VAT/MVA)Accountant
Corporate income tax filing✔ RequiredAccountant
Annual financial report✔ RequiredAccountant
Bookkeeping✔ RequiredAccountant
Personal income tax returnOptionalAccountant
Address & office
Business address✔ RequiredOffice provider
Physical office spaceOptionalOffice provider
Mail forwarding serviceOptionalOffice provider
Norwegian phone numberOptionalPhone/VoIP provider
Bank & Insurance
Bank account✔ RequiredBank
Business Insurance★ RecommendedInsurance company
Bank loanOptionalBank
InvestmentOptionalInvestor

Over Noorwegen

Neem contact op

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Nieuwste updates over Noorwegen

Je eigen bedrijf starten in Noorwegen?

Stel ons je vragen of vraag direct een offerte aan voor allerlei zakelijke diensten. We helpen je graag je plannen in Noorwegen te verwezenlijken!

 

 

×

 

Hi there!

Click one of our contacts below to chat on WhatsApp

× Whatsapp us