Een bedrijf beginnen in Noorwegen

Als je vanuit Nederland of Belgie komt en een bedrijf in Noorwegen wilt starten is dat relatief eenvoudig. De Noren en Nederlanders hebben veel gemeen en doen al eeuwenlang zaken met elkaar. In dit artikel gaan we nader in op waar je op moet letten als je een bedrijf wilt beginnen in Noorwegen.

Hoewel Noorwegen geen lid is van de EU, is het wel onderdeel van de Europese Economische Ruimte (EER). Hierdoor heb je als EU-burger vrijwel volledig dezelfde rechten als je in een ander EU-land zou hebben. Noorwegen is aangesloten op de Europese interne markt, waardoor goederen, diensten, personen en kapitaal zonder belemmeringen over de grens bewegen. De enige uitzonderingen zijn de import en export van landbouwproducten en visserij. Dit gaat dan om de landbouw- of visserijproducten zelf, niet om bijvoorbeeld technologie die gebruikt wordt in deze sectoren.

Waarom zakendoen in Noorwegen?

Noorwegen is een modern land, wat in veel opzichte veel lijkt op Nederland. Dit maakt het voor Nederlanders een aantrekkelijk land om een bedrijf te starten. Wat zijn volgens ons de beste redenen waarom Noorwegen de bestemming zou moeten zijn voor jouw bedrijf?

 • Noorwegen is zeer welvarend land. Hoewel het land een kleine bevolking heeft is deze zeer koopkrachtig.
 • Het oprichten van een bedrijf is eenvoudig vergeleken met andere Europese landen.
 • Relatief gezien heeft Noorwegen lagere belastingen dan de andere Scandinavische landen, zowel voor bedrijven als individuen. Noorwegen heeft oo
 • Noorwegen is een onafhankelijk en stabiel. Met een eigen degelijke munt en geen onderdeel van de EU, maar wel alle voordelen die de EU biedt en toegang tot de Europese interne markt via het EEA-handelsakkoord.
 • De Noorse levensstandaard ligt zeer hoog. Noren worden als zeer relaxed en informeel ervaren. Verder is de gezondheidszorg zo goed als gratis en zijn alle andere openbare voorzieningen van hoog niveau.
 • Noren spreken uitstekend engels. Veel publieke informatie voor bedrijven is ook beschikbaar in het engels.
GDP per capita PPS EU EEA
Noorwegen heeft een van de hoogste BNP per capita van Europa (aangepast voor koopkracht)

Welke Noorse rechtsvormen zijn er?

Om je bedrijf succesvol te starten die je een juridische entiteit op te richten. Hierbij heb je de volgende mogelijkheden:

 • AS (kort voor Aksjeselskap). Dit is hetzelfde als een BV in Nederland. Deze entiteit is in Noorwegen zeer aantrekkelijk.
 • NUF (in het Noors: Norskregistrert utenlandsk foretak). Dit is een Noorse vestiging (branch office) van een buitenlandse onderneming. Hierdoor alleen geschikt voor bestaande ondernemingen buiten Noorwegen.
 • ENK (kort voor Enkeltpersonsforetak). Vergelijkbaar met de Nederlandse eenmanszaak. Simpel op te zetten, maar alleen geschikt voor zeer kleine ondernemingen.
 • ANS/DA. Deze twee typen zijn min of meer vergelijkbaar met de vennootschap onder firma (VOF) en maatschap in Nederland. Deze ondernemingsvormen zijn relatief zeldzaam.
 • Verder is er nog een aantal entiteiten die voor de meeste startups en MKB-bedrijven niet relevant is, zoals de ASA die we kunnen vergelijken met de Nederlandse NV.
Population with tertiary education europe OECD
Percentage van de bevolking met hogere opleiding. Noorwegen staat in de top.

Welke Noorse entiteit is het beste voor mij?

In de praktijk zien wij dat de AS de meest logische optie is voor Nederlandse of Belgische MKB-bedrijven die naar Noorwegen willen uitbreiden. Ook er meer dan een aandeelhouder betrokken is, wordt er meestal voor de AS gekozen.

De NUF is in beperkte gevallen geschikt voor buitenlandse bedrijven die zich niet permanent in Noorwegen vestigen.

De ENK, eenmanszaak, kan handig zijn als het gaat om een zeer klein bedrijf. Hoewel de eenmanszaak in Nederland voor sommige ondenemers interessanter kan zijn dan de BV, zit dat in Noorwegen anders. Er zitten namelijk geen belastingvoordelen aan een eenmanszaak zoals we in Nederland de startersaftrek, zelfstandigenaftrek en MKB-winstvrijstelling kennen. De ENK kan wel voordelig zijn als je zeer lage winst hebt. Daarnaast zijn de kosten voor de boekhouding en registratie lager dan bij een AS.

Tenslotte zijn er gevallen waarin je niet een bedrijf hoeft op te richten, maar een BTW vertegenwoordiger voldoende is voor een buitenlands bedrijf. Voor een Nederlands bedrijf dat zaken doet is dit niet verplicht aagezien Nederland in de EU zit. Het kan alsnog handig zijn om een vertegenwoordiger aan te stellen om je btw-aangifte in Noorwegen te regelen. Neem contact op voor meer informatie.

Belastingen in Noorwegen

Het belastingstelsel in Noorwegen lijkt behoorlijk veel op het Nederlandse en Belgische.

Winstbelasting in Noorwegen

Als je een AS hebt betaal je winstbelasting over de belastbare wist. Die winstbelasting is in Noorwegen 22 procent. Dit ligt onder het gemiddelde in Europa.

CountryCorporate Income Tax RatePatent Box Regime (R&D rate)
Germany30% on average. Combination of federal and municipal tax.-
United Kingdom19 - 20%10%
France26.5%10%
Italy28% approximately, based on national and regional taxes-
Spain25%10%
Portugal21%3.15%
Ireland15%6.25%
Netherlands19 - 25,8%9%
Belgium25%3.75%
Sweden20.6%-
Norway22%-
Denmark22%-
Finland20%-
Estonia20%-
Latvia20%-
Lithuania5 - 15%5%
Poland9-19%5%

Inkomstenbelasting in Noorwegen

Over salaris uit de AS betaalt de werknemer inkomstenbelasting. Als je een ENK betaal je inkomstenbelasting over alles wat je hebt verdient, na aftrek van alle kosten. Afhankelijk van je inkomsten kan dit voordelig zijn, maar als je wat hogere winsten verwacht, betaal je in de EK meer belasting.

[table “29” not found /]

Hier bovenop betaal je als werknemer meestal een bijdrage voor de sociale zekerheid van circa 11 procent.

Dividendbelasting in Noorwegen

Verder is voor de AS met name de dividendbelasting nog relevant. Het uitkeren van dividend aan een aandeelhouder die een natuurlijk persoon is, ligt op +/- 35 procent. Als je directeur-grootaandeelhouder bent loont het dus meestal om een behoorlijk hoog salaris uit te keren voordat je begint met uitkeren van dividend.

Het uitkeren van dividend van een dochteronderneming aan een holding AS is zo goed als belastingvrij. Lees hier meer over de AS holdingstructuur.

Boekhouden in Noorwegen

De regels rondom administratie zijn redelijk vergelijkbaar met de Nederlandse.

Ten eerste dien je een geordende boekhouding te onderhouden. Dit kun je helemaal of deels zelf doen of in zijn geheel uitbesteden aan een boekhouder of accountant. De meest bekende accountingprogramma’s voor kleine en middelgrote bedrijven zijn Visma eAccounting, Tripletex en PowerOffice Go.

Als je mensen in dienst hebt loopt de hoeveelheid administratie in Noorwegen snel op. Het is daarom aan te raden dit (grotendeels) uit te besteden bij een administratiekantoor in Noorwegen. Bekijk deze pagina voor meer informatie over prijzen en accountingdiensten in Noorwegen

Zakelijke kansen in Noorwegen

Sinds de jaren ’70 van de vorige eeuw is een groot deel van de economie van Noorwegen direct of indirect verbonden met olie- en gaswinning. Recente periodes met lage olieprijzen lieten zien hoezeer Noorwegen afhankelijk is van olie. Mede daardoor is Noorwegen op zoek naar nieuwe inkomstenbronnen. Hierbij wordt vaak gekeken naar ondernemingen die zich bezighouden met groene en duurzame activiteiten. Lees hier een blogpost die we eerder schreven over deze zogenaamde Green Shift.

Groeisectoren in Noorwegen

Noorwegen probeert dus op allerlei manieren de economie om te vormen en een alternatief voor de olie-economie te vinden. Dit biedt kansen voor ondernemers. Dit is ook heel zichtbaar in de groeiende startup community in Noorwegen.

 • In onze gids vind je nog veel meer informatie over zaken doen in Noorwegen (in het engels).
 • De ambassade in Oslo heeft ook een aantal rapporten geschreven speciaal gericht op Nederlandse bedrijven die zaken willen doen in Noorwegen.
 • Tenslotte is het Regional Business Development Team Nordics – Baltics nog een interessante overheidspartij die ondernemers kan helpen met doorontwikkeling in Noorwegen en de overige Noordse landen.

Handel tussen Nederland en Noorwegen

Een relatief groot deel van de buitenlandse investeringen in Noorwegen komt uit Nederland. Verder hebben veel interationale bedrijven een regionaal hoofdkantoor in Nederland. Hiervandaan worden investeringen in Noorwegen gedaan.

Aan de andere kant is Nederland de op twee na grootste exportmarkt van Noorwegen. De handelsrelatie tussen de twee landen gaat eeuwen terug. Een vergelijkbare cultuur, commerciële instelling en wederzijds vertrouwen hebben hun handelsrelatie doen bloeien.

Verhuizing van Nederland naar Noorwegen – Belasting voor ondernemers

Wanneer je persoonlijk verhuist van Nederland naar Noorwegen en je een bestaande onderneming in Nederland hebt is het volgende relevant voor jou.

De belangrijkste vraag is dan: wat zijn de fiscale gevolgen van de emigratie en wat zijn de fiscale mogelijkheden om mogelijke (toekomstige) Nederlandse belastingheffingen te omzeilen?

Allereerst, als je in Noorwegen heeft, heft de Noorse belastingdienst belasting over je wereldwijde inkomen. Precies zoals dat in Nederland ook werkt. Dus in principe geldt: als je inkomen buitenland genereert, terwijl je in Noorwegen woont, wordt je daar in Noorwegen op belast.

Eenmanszaak of VOF in Nederland blijft actief

Belastingverdragen tussen landen kunnen lastige situaties voorkomen. Als je onderneming gewoon in Nederland gevestigd, maar jijzelf verhuist, wordt de winst uit onderneming op grond van het belastingverdrag tussen Nederland en Noorwegen aan Nederland toegewezen. Voor de belasting in Noorwegen over deze winst zal een vrijstelling worden verleend op grond van dat Verdrag.

Als je emigreert terwijl je nog een eenmanszaak hebt of vennoot bent in een VOF in Nederland verandert er fiscaal dus normaal gesproken niet veel.

BV in Nederland blijft actief

Bij het bovenstaande moet worden opgemerkt dat de eenmanszaak of vof eigenlijk niet echt bedoeld is voor personen die in het buitenland woonachtig zijn. In zulke gevallen is het vaak beter de eenmanszaak of vof in te brengen in een BV. Vervolgens kun je vanuit het buitenland in dienst gaan van die BV. Een vaak logischer alternatief is om in dit geval in Noorwegen een AS op te richten die de aandelen houdt in de Nederlandse BV. Vervolgens kun je in dienst gaan bij je eigen Noorse AS. Hier bouw je vervolgens sociale zekerheidsrechten en pensioen op.

Let op: Fiscale hoofdregel bij emigratie is dat de Belastingdienst voor onder andere aanmerkelijk belangaandelen (minimaal 5% aandeel in een BV) een zogenaamde conserverende aanslag op kan leggen. Wanneer je verhuist naar het buitenland en een aandeel in een BV bezit is het van belang dat je je verdiept in de conserverende aanslag.

Vennootschapsbelasting

Een BV die naar Nederlands recht is opgericht valt daardoor onder de Nederlandse vennootschapsbelasting zelfs als de feitelijke leiding in Noorwegen is gevestigd. Winsten die je in de Nederlandse BV maakt worden dus belast met Nederlandse winstbelasting, zie hieronder.

BV / LLCBranchCo-operativeFoundationSole proprietorshipPartnership
DescriptionAn autonomous legal entity governed by a board of directors responsible for making significant business decisions, managing daily operations, and overseeing the company's affairs. Shareholders appoint the directors, and the company can establish a supervisory board to monitor the directors' policies and overall business direction. Alternatively, a unified board comprising executive and non-executive directors can be formed.A branch office is not considered an independent legal entity. It functions as a local office of a non-Dutch legal entity in the Netherlands, representing the head office.
Suitable for type of businessSmall and largeExisting foreign companies with limited presence in the NetherlandsThe Dutch foundation (Stichting) is a legal entity that can be used for various purposes, such as charitable, cultural, educational, or scientific activities. It is commonly used for non-profit organizationsFreelancers, very small businesses with one owner.Very small businesses with more than one owner. Also frequently used for professionals, such as accountants, lawyers and healthcare professionals.
Minimum capital requirementNo capital requirement (minimum share capital is one share of 0,01 euro)
Setup stepsSelect a unique company name.
Engage a notary to draft Articles of Association.
Appoint directors and shareholders.
Register with the Dutch Chamber of Commerce.
Acquire any required permits or licenses.
Open a corporate bank account.
Register for taxes with the Dutch Tax and Customs Administration.
Determine if you have a permanent or non-permanent establishment.
For a permanent establishment, register with the Dutch Business Register (Handelsregister) using forms 6, 11, and 13.
Submit required documents (proof of company registration, Memorandum of Association, Articles of Association, and Certificate of Incumbency).
Pay the one-time registration fee.
For a non-permanent establishment, register for VAT with the Dutch Tax and Customs Administration if required.
Choose a unique business name.
Register with the Dutch Chamber of Commerce (KVK).
Obtain any necessary permits or licenses.
Open a business bank account.
Register for taxes with the Dutch Tax and Customs Administration.
Consider acquiring relevant insurance coverage.
Select a unique business name.
Draft a partnership agreement outlining roles, responsibilities, and profit distribution.
Register the VOF with the Dutch Chamber of Commerce (KVK).
Obtain any necessary permits or licenses.
Open a business bank account.
Register for taxes with the Dutch Tax and Customs Administration.
Consider acquiring relevant insurance coverage.
Local office lease requirement
There is no strict local office lease requirement for a Dutch BV. However, having a registered office address in the Netherlands is mandatory. This address will be used for official correspondence and must be registered with the Dutch Chamber of Commerce (KVK).

In many cases, a virtual office is not considered sufficient to fulfill the registered office address requirement. It is generally preferable to have a physical office space, which can help establish substance and presence in the Netherlands.
Is a virtual office sufficient?NoNoNoNoNoNo
Nationality or residency requirementsIt is not a legal requirement. However, tax substance rules mandate that Dutch tax resident directors make up at least 50% of the board. Banks and notaries often require a resident director to meet KYC requirements.Subject to the regulations of the head office's jurisdiction.In order to set up a sole proprietorship (eenmanszaak/zzp) you will need to be a resident in the Netherlands and hold a valid social security (BSN) number.All partners should be residents in the Netherlands
Issued capital is minimal EUR 0.01 (1 share of 1 cent). No minimum capital requirement.

No, not for the branch itself. Subject to the regulations of the jurisdiction where the head office is located.

No minimum capital requirement.No minimum capital requirement, provided that each partner contributes some form of capital or assets to the partnership, as agreed upon by the partners.
Personal liabilityNoNoYesYes
Audit requiredThe balance sheet value is more than €6 million.
The net turnover for the financial year exceeds €12 million.
The average number of full-time employees over the financial year is more than fifty.
If your company meets two of these three criteria, an audit by a certified accountant is mandatory, and you will need an auditor's statement.
Shelf company possible / allowed?Not used in practice.-----
Accounting tasks and tax returnsCorporate income tax return (CIT): BV companies must file a CIT return annually to report their taxable income and calculate the amount of tax owed.

Value-added tax (VAT) return: BV companies must file a VAT return periodically to report the amount of VAT collected and paid on sales and purchases.

Payroll tax returns: BV companies must file periodic payroll tax returns to report and pay the tax withheld on employee wages and salaries.

Annual accounts: BV companies must prepare annual accounts that include a balance sheet, profit and loss statement, and notes to the financial statements.

Corporate income tax provision: BV companies must prepare a corporate income tax provision as part of the annual accounts.

Shareholders' meeting: BV companies must hold an annual shareholders' meeting to approve the annual accounts and discuss other important matters.

Employer returns: BV companies must file periodic employer returns, including wage tax returns and social security returns, to report and pay employer contributions.
Local director or corporate secretary services supplied by law firms or independent providersOnly licensed trust service providers are allowed to offer this. Law firms are not.-Only licensed trust service providers are allowed to offer this. Law firms are not.Only licensed trust service providers are allowed to offer this. Law firms are not.--
Carrying losses forward (and back)
Local bank account required?It's not a requirement for incorporation. You can open a bank account anywhere, but to comply with tax substance rules, the main account must be overseen and controlled from the Netherlands.NoNoNo
Nominee director allowed?NoNo--
Business licenses required?No. Exceptions apply for certain industries such as pharma and finance.No. Exceptions apply for certain industries such as pharma and finance.No. Exceptions apply for certain industries such as pharma and finance.No. Exceptions apply for certain industries such as pharma and finance.No. Exceptions apply for certain industries such as pharma and finance.No. Exceptions apply for certain industries such as pharma and finance.
Are identity of shareholders and directors publicly available?The identities of directors and Ultimate Beneficial Owners (UBOs) – individuals who ultimately own or control more than 25% of the company's shares, voting rights, or ownership interests – are publicly disclosed through registration with the Dutch Chamber of Commerce (KVK).For a Dutch branch office of a foreign company, the identity of the directors and the appointed local representative must be registered with the Dutch Chamber of Commerce (KVK). This information becomes publicly available. However, the identities of the shareholders are generally not required to be disclosed in the case of a branch office.
Closing down company process
Name requirementsUniqueness: The name should be distinct from other registered company names in the Netherlands.
Clarity: The name must not be misleading or cause confusion about the nature or purpose of the company.
Inclusion of "BV": The abbreviation "BV" (or "B.V.") must be included in the name to indicate the company's legal structure.
Avoidance of restricted terms: The name should not contain certain restricted terms or phrases without proper authorization (e.g., "Royal," "National," or "International").
No infringement: The name should not infringe on any existing trademarks or intellectual property rights.
KYC requirements
Corporate compliance obligationsAnnual director and shareholder meeting.
Limitations on share transferability
Common structures per entityHolding BV: This structure is used to hold shares in one or more subsidiaries, manage assets, or protect intellectual property rights. It can be beneficial for tax planning and risk management purposes.

Operating BV: This structure is used for conducting the primary business activities, such as providing goods or services. An operating BV focuses on day-to-day operations, including sales, marketing, and production.

Finance BV: This structure is employed to manage intra-group financing activities or act as a centralized treasury center for a group of companies. It can be advantageous for optimizing cash management and minimizing foreign exchange risks.

Intellectual Property (IP) BV: This structure is specifically set up to hold and manage intellectual property rights, such as patents, trademarks, or copyrights. The IP BV can help reduce tax exposure on royalty income and protect valuable assets.

Real Estate BV: This structure is used to hold and manage real estate assets, either for rental income or capital appreciation. A Real Estate BV can offer tax advantages and liability protection related to property ownership.
Tax advantagesSeveral tax deductions for small entrepreneurs: zelfstandigenaftrek, startersaftrek and MKB-winstvrijstelling. As well as VAT return exemption for very small businesses.Similar to sole proprietorship.
Required and recommended legal documents

BV wordt onderdeel van Noorse AS

Ook blijven in de huidige structuur de regels van de deelnemingsvrijstelling gelden. Bij het overhevelen van het belang in een Nederlandse BV aan een Noorse (holding) AS is de deelnemingsvrijstelling van toepassing. Formeel is Noorwegen geen lid van de EU en is de EU moeder-dochterrichtlijn ten aanzien van deelnemingswinsten niet van toepassing maar de regeling is verdragsmatig uitgebreid naar Noorwegen (en IJsland).

Dividendbelasting

Op grond van het belastingverdrag Nederland-Noorwegen is uitkering van dividend door een Nederlandse vennootschap aan een in Noorwegen gevestigde vennootschap vrijgesteld van inhouding van dividendbelasting indien de Noorse vennootschap tenminste 10% van het aandelenkapitaal in de Nederlandse vennootschap bezit.

Checklist oprichten AS in Noorwegen

[table “34” not found /]

Ontvang een offerte voor een bedrijf in Noorwegen

× How can I help you?